We mogen (weer) open!

Nieuws van het bestuurGisterenavond kregen wij dan eindelijk de bevestiging dat ook de complementaire sector door mag gaan met praktijkvoering mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. De koepels RBCZ en KAB berichtte ons zojuist als volgt;

"Na een (in)spannende en stressvolle week voor ons allemaal, ontving ik eind van deze middag eindelijk telefonisch antwoord van de afdeling beleidszaken van het Ministerie van VWS op de door ons aan het Ministerie gestelde vragen. Later vanavond is dit schriftelijk aan mij bevestigd: De niet-contactberoepen kunnen aan het werk (blijven).

De tijd die het Ministerie nodig had om deze uitspraak te doen, werd grotendeels bepaald door het feit dat uitgezocht is wat de officiële juridische status van een behandelruimte van een complementair werkende zorgverlener is. Deze vraag is onder meer aan de NCTV (afdeling Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) voorgelegd geweest. Dat klinkt heel zwaar en buitenproportioneel, maar naar ik heb begrepen zitten daar de experts die zich met het definiëren van begrippen als ‘openbare ruimte’ en ‘publieke ruimte’ bezighouden.

Het antwoord brengt als gezegd definitief duidelijkheid voor de collega’s die géén contactberoep uitoefenen:
“Het is niet verboden om deze niet-contactberoepen uit te oefenen. Zoals ik u inmiddels ook al telefonisch heb medegedeeld, is de definitie van een contactberoep inderdaad: ‘een beroep waarbij het niet mogelijk is ten minste een veilige afstand te houden tot een klant of patiënt’. Op basis daarvan is er dus geen sprake van een verbod, voor bijvoorbeeld een coach. Daarnaast is het ook geen publieke plaats (die moeten in principe dicht), maar een zorglocatie. Dit blijkt uit de (brede) definitie van ‘zorg’ uit artikel 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die hiervoor gehanteerd wordt. Onder deze definitie valt ook alternatieve zorg. Concluderend: Voor niet-contactberoepen die vallen onder de definitie van zorg zoals genoemd in artikel 1 van de WKKGZ, geldt er geen verbod. Hierbij geldt overigens alsnog de zeer nadrukkelijke oproep om dit zoveel mogelijk te beperken en het (bijvoorbeeld) vanuit huis te organiseren.”

Voor de collega’s die een contactberoep uitoefenen, blijft een verbod op het uitoefenen daarvan gehandhaafd, tenzij dit beroep valt onder één van de door de overheid met name genoemde zorgwetten. Helaas is dat voor het deel van onze therapeuten niet het geval. Voor alle duidelijkheid: onze zorg valt niet onder de zorgverzekeringswet. Onder deze wet valt uitsluitend zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering.".

Goed nieuws dus zo vlak voor de kerst!