Jaargang 2020 oktober

Nieuwsbrief NWP


Nieuwsbrief en Mailflits

Vanaf nu ontvang je twee soorten nieuwsbrieven van de NWP in je postbus. De nieuwsbrief zal gebruikt worden om bestuurszaken naar je te communiceren. De mailflits zal gebruikt worden vanuit het secretariaat om je op de hoogte te houden van alle operationele zaken.

Prestatiecode 24005

De afgelopen weken hebben we vele e-mails, telefoontjes etc. mogen ontvangen van bezorgde leden over het verdwijnen van prestatiecode 24005. Er wordt voor zover mogelijk hard aan de bel getrokken bij VEKTIS. Piet Peizel heeft enkele weken geleden een brief verzonden aan de zorgverzekeraars met het verzoek om in gesprek te gaan en duidelijkheid te scheppen en hij zit er op wekelijkse basis bovenop. De koepels KAB en RBCZ gaan hand in hand om dit probleem uit de wereld te helpen. Zij gaan een gesprek aan met een zorginkopers. Uit de eerste reacties die wij terug hebben gehad blijkt dat de zorgverzekeraars moeite hebben met de 24005 code omdat deze te veel gezien wordt als een vergaarbak. Mogelijk komen we als branche met de zorgverzekeraars tot overeenstemming om meer specifieke codes in te voeren.

Protocol Huiselijk geweld

Achter de schermen is er hard gewerkt om het protocol huiselijk geweld op orde te krijgen. De NWP voldoet nu aan de eisen die door de overheid gesteld wordt. We raden je aan om je te verdiepen in de verplichtingen die je als  therapeut hebt. Meer informatie vind je op de website van de NWP.

Onder de downloads vind je een volledig vernieuwd protocol inclusief een stappenplan met alle aandachtspunten waar je op moet letten. Mocht je met vragen zitten dan is er ook per heden een gecertificeerde aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld beschikbaar. Haar naam is Willy Smid en is te bereiken onder 06-38581258.

Wtza: Wet toetreding zorg aanbieders

Een inmiddels aangenomen nieuwe wet met als opzet het registreren van alle zorg/hulpverleners die onder de Wkkgz vallen, dus ook de complementaire hulpverleners. Deze wet gaat in per 1 juli 2021 en geldt voor zowel nieuwe als bestaande zorgverleners (lees: therapeuten).

Het doel van de wet is om alle zorgverleners beter in beeld te krijgen bij de Inspectie Gezondheidszorg en zo het toezicht aan te scherpen (voorkomen van fraude). Het is een eenmalige meld- en registratieplicht waarvoor door de IGZ een digitale vragenlijst beschikbaar wordt gesteld. Het is een uniforme vragenlijst die b.v. ook voor ziekenhuizen geldt, dus veel vragen hoeven/kunnen wij niet beantwoorden. Zorg dat alle benodigde informatie bij de hand is want tussentijds opslaan lukt niet. De belangrijkste vragen die beantwoord moeten worden:

  1. Gegevens waarmee bedrijf staat ingeschreven bij KvK.
  2. In bezit van VOG.
  3. In bezit van incidentenregister.
  4. Aangesloten bij een klachtenregeling en geschilleninstantie.
  5.  Meldcode huiselijk geweld geregeld.
  6. Voldoen de facturen aan de voorwaarden van de zorgverzekeraars.
  7. Goed en tijdig informeren van de cliënten (o.a. behandelplan, doorverwijzen).
  8. Dossiervorming en cliënten administratie. (Cliënt moet dossier digitaal kunnen opvragen) en alles moet AVG-proof zijn.
  9. De praktijk moet beschikken over een kwaliteitsmanagement systeem (soort ISO 9001, voortdurend plannen evalueren en verbeteren van de praktijkvoering).

Aanmelden kan al vanaf begin dit jaar via www.meldennieuwezorgaanbieders.nl

Wel/niet visiteren?

De omstandigheden veranderen bijna met de dag. Wat mag nog wel en niet? We krijgen dan ook vele vragen van leden of de visitatie wel of niet kan doorgaan. Het bestuur staat op het standpunt dat – zo lang een therapeut cliënten kan ontvangen -  visiteren geen belemmering zal vormen. In ieder geval wordt er nu bij de koepels nagedacht of op afstand visiteren toegestaan is. We houden jullie op de hoogte.

Bij- en nascholing

Ook de bij- en nascholingen blijven vragen oproepen. Doordat heel veel opleiders geen fysieke bijeenkomsten hebben mogen organiseren zijn er veel bij- nascholingen afgelast. Daardoor zijn en flink aantal leden achter geraakt. De koepels hebben daarom in overleg met de zorgverzekeraars het standpunt ingenomen dat alleen voldaan dient te worden aan de 1 dag verplichte bijscholing medische basiskennis. De andere bij- en nascholingen voor 2020 zijn dus niet verplicht, maar optioneel.

Wachtkamer exemplaren NWP magazine

Het bestuur heeft besloten voor komend jaar om wachtkamer exemplaren beschikbaar te stellen aan de leden. Je krijgt als lid 2 keer per jaar een extra exemplaar toegezonden die je in de wachtkamer kan neerleggen. Wil je bijvoorbeeld 10 exemplaren extra? Dat kan, we sturen het je toe tegen betaling van de portokosten.

FLICZ en NIBIG?

Regelmatig wordt er door beide organisaties informatie naar jullie als leden toestuurt. Daarin worden bepaalde zaken gesteld die niet door de NWP bevestigd kan worden. De NWP heeft geen enkele verbinding met beide organisaties en ziet ook niet de noodzaak om het gesprek aan te gaan met deze organisaties, al was het alleen maar vanwege het feit dat het werk wat beide organisaties zeggen te doen al gedaan wordt door de koepels RBCZ en KAB en de NWP zelf.

Contributie

Vanuit een aantal leden is gevraagd om een verlaging van de contributie. Het bestuur heeft zicht gebogen over deze vraag en is tot de conclusie gekomen dat de contributie niet te hoog is. Wat vergeten wordt is dat de aansprakelijkheidsverzekering, de kosten van de visitatie, bijdrage tuchtcollege, de Wkkgz-bijdrage en het lidmaatschap van de KAB bij de NWP al in het contributiebedrag zit terwijl de meeste andere verenigingen dat apart in rekening brengen. Dat maakt een aanzienlijk verschil uit en wanneer we dit verdisconteren dan zit de NWP redelijk op het gemiddelde. Wanneer het zo is dat het betaling van de contributie minder makkelijk is dan zijn er mogelijkheden te bespreken. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat.

Licentie

De afgelopen maanden heeft een flinke wissel getrokken op het kader en het secretariaat van de NWP. Per maand hebben we honderden telefoontjes en e-mails moeten beantwoorden, naast het feit dat we 13 nieuwsbrieven met informatie hebben uitgebracht met nieuws rondom het COVID virus. Daardoor is het versturen van de licenties er een beetje bij ingeschoten. Op dit moment zijn we bezig de nieuwe licenties aan te maken die zowel voor 2020 als 2021 geldig zijn. Deze zullen digitaal toegezonden worden en niet meer per post.

&nbsp