Beste NWP lid,

Na weken van onduidelijkheid hoe het precies zit met de CB en de TOZO kunnen wij jullie eindelijk vertellen hoe het in elkaar zit.  Zoals eerder gesteld heeft de NWP  de vraag of de CB een voorliggende voorziening van de TOZO is , voorgelegd aan onze juristen. Deze zijn teruggekomen met het volgende antwoord. De CB is een voorliggende regeling van de TOZO en dit is vastgelegd in de Participatiewet.
Artikel 15 lid 1 van de Participatiewet zegt:
“Geen recht op bijstand bestaat voor zover een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening die, gezien haar aard en doel, wordt geacht voor de belanghebbende toereikend en passend te zijn. Het recht op bijstand strekt zich evenmin uit tot kosten die in de voorliggende voorziening als niet noodzakelijk worden aangemerkt.”
In de memorie van toelichting wordt expliciet ingezoomd op de gezondheidszorg:
“ Bovendien bestaat op grond van artikel 15 van de Participatiewet geen recht op bijstand voor zover een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening die, gezien haar aard en doel, wordt geacht voor betrokkene toereikend te zijn. De inkomensondersteuning is derhalve aanvullend op voorliggende voorzieningen."
Zorgaanbieders die in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de coronacrisis, kunnen terecht bij het loket van de financiers van hun zorg (zorgverzekeraars en gemeenten) voor een beroep op financiële ondersteuning in de vorm van een maandelijkse continuïteitsbijdrage of een voorschot daarop.
Pas als zij daar geen of onvoldoende financiële ondersteuning krijgen, kunnen zelfstandige zorgaanbieders een beroep doen op financiële ondersteuning op basis van onderhavig besluit.
In dit verband is het relevant nog op te merken dat de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 niet wordt aangemerkt als voorliggende voorziening op onderhavig besluit (zie ook 2.5)."
Daaruit mogen we de volgende conclusie trekken:
  1. Wil je bijstand ontvangen dan zal je eerst de CB moeten aanvragen.
  2. Heb je al een TOZO dan ben je verplicht om een CB aan te vragen anders;
  3. moet je de TOZO terugbetalen.
Dat laatste is nieuwe informatie. Vorige week stelde de koepels in een schrijven nog:
Als je TOZO hebt aangevraagd, het dus verstandig is (maar niet verplicht) om CB aan te vragen.
Op basis van de informatie die wij nu hebben komen wij tot de conclusie dat indien je een TOZO hebt aangevraagd het WEL verplicht is.
Wij raden iedereen dan ook dringend aan om hieraan te voldoen indien je al een lopende aanvraag TZO hebt of een toekenning TOZO. Indien je nog geen TOZO hebt aanvraagt staat je het natuurlijk vrij om van de CB gebruik te maken. Wanneer je een (schriftelijke) afwijzing hebt gehad op je aanvraag CB dan kan je op basis van de Participatiewet wél een aanvraag TOZO doen.
Let op: je hebt tot en met 14 juli de tijd om alsnog een aanvraag te doen bij de zorgverzekeraars