De afgelopen dagen hebben wij veel vragen/ klachten/verhalen van jullie gehoord over de TOZO en de CB. Wat opvalt uit deze verhalen is dat de gemeenten ‘moeilijker’ zijn gaan doen over een aanvraag Tozo.

De Tozo is verlengt

Tozo 2 kan je  vanaf 1 juni tot met 31 augustus aanvragen bij de gemeente. De startdatum van de aanvraagmogelijkheid kan per gemeente verschillen. Je kan met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 juni. Neem hierover contact op met je gemeente. Voor verlengen van een bestaande TOZO  kunnen gemeenten een verkort aanvraagformulier gebruiken. Houd voor meer informatie de website van uw gemeente in de gaten.

Soepele voorwaarden voor Tozo 2
Net als de Tozo 1 kent de ‘Tozo 2’ versoepelde voorwaarden ten opzichte van de reguliere bijstandsverlening voor zelfstandigen, waarop de regeling gebaseerd is:

  • Er geldt geen vermogenstoets;
  • Er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming;
  • De kostendelersnorm wordt niet toegepast.
Het verschil tussen Tozo 1 en Tozo 2 is dat voor Tozo 2  het inkomen van de partner wél meegeteld wordt. Bij de TOZO 1 was dit niet van toepassing. De uitkering levensonderhoud Tozo 2 kan alleen worden toegekend over de maanden juni, juli en augustus. Als je al een Tozo uitkering hebt over de maanden april, mei en juni dan kan je een Tozo 2 uitkering aanvragen voor juli en augustus.

Onbekend of de CB verlengt wordt
De continuïteitsbijdrage-regeling van de zorgverzekeraars  loopt t van 1 maart tot en met 30 juni 2020. OP het moment van schrijven (24 juni) is het nog onbekend of Zorgverzekeraars Nederland deze regeling zal verlengen. We hebben de vraag bij ZN neergelegd maar helaas nog geen antwoord mogen ontvangen.

Bijzondere redenatie Gemeenten
Ondanks het feit dat het bekend mag zijn dat de CB per einde deze maand afloopt blijven wij signalen ontvangen dat gemeente actief proberen om therapeuten door te sturen naar de CB zodat de gemeente geen Tozo hoeft toe te kennen. De wonderlijkste redenen worden opgegeven door de diverse gemeenten. Zo zou Zorgverzekeraars Nederland een regelgevende bevoegdheid hebben en die zou dat bepaalt hebben. Ook hoorden we dat de rangorde in regeling was vastgesteld zou zijn door het Ministerie van Sociale zaken ( die gaat niet eens over de zorgverzekeraars!) tot de meest curieuze: de VNG ( Vereniging van Nederlandse Gemeenten) zou dat bepaald hebben.
Uiteindelijk ontstaat er wél een rode draad: de therapeut wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Voor de NWP genoeg reden om deze zaak eens voor te leggen aan een gespecialiseerde jurist. Deze is nu met een concreet geval bezig van een therapeut uit Roermond. Op het moment dat hier een antwoord c.q. oplossing uit voort komt zullen we dit onmiddellijk met jullie delen.

Ook koepels ongelukkig met gang van zaken
De koepels hebben vorige week laten weten erg ongelukkig te zijn met de gang van zaken. De pijlen van de koepels richten zich vooral op de erg bureaucratische ingewikkelde aanvraag procedure van de CB. Zij hebben daar vragen over gesteld bij Zorgverzekeraars Nederland en hebben het voorgelegd aan hun advocaat. Zij vragen aan jou om jouw bevindingen bij hun te melden. Dan kan bij zowel het KAB als de RBCZ. Dit omdat zij een dossier willen opbouwen mocht het tot een procedure komen. Vanzelfsprekend ondersteunt de NWp dit van harte.