Continuïteitsbijdrage
In de Nieuwsbrief die wij eerder vandaag stuurden, werkten de linken niet (goed) in het document over de continuïteitsbijdrage. Hierbij nogmaals de hele tekst over de continuïteitsbijdrage. 

Continuïteitsbijdrage simpel uitgelegd
Met de continuïteitsbijdrage-regeling proberen de zorgverzekeraars een soort vangnet te creëren om te voorkomen dat zorgaanbieders failliet gaan. Dat zou immers desastreus zijn op het moment dat de coronacrisis voorbij is. Vanaf 20 mei kunnen alle complementaire zorgaanbieders gebruik gaan maken van deze regeling. We leggen je het stap voor stap uit.

VECOZO, wat is dat?
VECOZO is in 2002 opgericht met als doel om zorgaanbieder en opdrachtgevers (= de zorgverzekeraars) efficiënt met elkaar te laten samenwerken. Het is een veilig en betrouwbaar portaal voor digitale berichtenuitwisseling in de zorg. Bedoeld voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en andere ketenpartijen. Bij VECOZO kan je dus digitaal declareren.
Om te kunnen declareren moet je declaratie-software hebben. Het voordeel daarvan is dat de factuur rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaat. Diverse commerciële partijen bieden deze software aan. Hier vind je een overzicht van aanbieders.

Wat moet je hebben voor de aanvang van de aanvraag?
Je moet beschikken over een tweetal zaken te weten:
  1. Een aansluiting bij VECOZO
  2. Een certificaat van VECOZO
Dit kun je regelen via de Uitvraagmodule in het Zorginkoopportaal van VECOZO. Je hebt hier voor de AGB-code nodig van je praktijk (niet je therapeuten-AGB-code). De aanmelding wordt een stuk sneller verwerkt op het moment dat je voor je identificatie kiest voor IDIN.

Hoe lang loopt de regeling?
De regeling loopt in principe (d.w.z. het kan verlengd worden) van 1 maart tot en met 30 juni 2020.

Wat mag ik verwachten?
De regeling, zoals door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gecommuniceerd, gaat uit van een vast percentage per beroepsgroep. De berekening van de continuïteitsbijdrage gaat uit van een formule (normomzet – gerealiseerde omzet)* percentage = continuïteitsbijdrage . Dit zou betekenen dat zorgverzekeraars per saldo de door jou gerealiseerde omzet* het toepasselijke percentage in mindering laten strekken op de te ontvangen continuïteitsbijdrage. We leggen je het uit met een rekenvoorbeeld over de maand mei.

Rekenvoorbeeld 1
Het  percentage van de complementaire zorg is vastgesteld op  85 procent. Je normomzet voor de maand mei is € 5.000,--. Je hebt echter maar € 1.000,-- omzet kunnen realiseren. Dat betekent dus een verlies aan inkomsten van € 4.000,--. De rekensom wordt dan als volgt:
(€ 5.000,-- minus € 1.000,--)*85% = € 3.400,--. Dit bedrag krijg je dan als continuïteitsbijdrage. Je totale inkomsten in de maand mei bedragen dan € 3.400,-- + € 1.000,-- = € 4.440,--
 

Rekenvoorbeeld 2
Stel je omzet was normaal gesproken in de maand mei € 5.000,-- Je hebt echter geen afspraken meer gehad. Dan zou de rekensom als volgt zijn:
 €5.000,--*85 %= € 4.250,--
Wanneer kan ik de continuïteitsbijdrage betaald krijgen?
In de regeling gaat men er vanuit van de drie maanden maart, april en mei. Maart en april worden uitgekeerd in mei. De maanden mei en juni worden uitgekeerd in juli. Het verschuift dus telkens één maand.

Is het geld dat ik krijg definitief van mij?
Dat weten we simpelweg niet. Het is nog onduidelijk welke invloed de regeling van ZN heeft op de regelingen van de overheid, gemeenten en UWV. Onthoud dat dit een noodoplossing is. Het is dus verstandig om een financiële buffer in dit jaar aan te leggen. Je loopt namelijk het risico dat je in 2021 geld zult moeten terugbetalen. Je zult hoe dan ook nooit winst mogen maken op de verschillende aangeboden regelingen.

Vergoeding inhaalzorg
De normale afspraken die je hebt, worden vergoed zoals je gewend bent. De Zorgverzekeraars verwachten dat complementaire therapeuten waar mogelijk ook inhaalzorg (= omzet boven de normomzet) gaan leveren. Op het moment dat je dat doet, geldt daarvoor een gepaste vergoeding. Dat is eigenlijk ook wel logisch omdat je anders dubbel betaald zou worden.  

Rekenvoorbeeld inhaalzorg
Stel je normomzet van één maand is € 5.000,--. In de maand april echter realiseerde je maar € 1.000,--  omdat veel van je klanten de afspraak afzegden. Je ontvangt dan over de maand april (€ 5.000 minus € 1.000,--)*85%=  € 3.400,--.

Maar je cliënten hebben natuurlijk zorg nodig. De afzeggers van april maken in mei massaal afspraken met je. Zo veel dat je omzet in die maand met € 1.000,-- stijgt. Je normomzet wordt dan € 5.000,--+ € 1.000,--= € 6.000,--. Die € 1.000,-- extra noemen we inhaalzorg. Daarover krijg je een aparte vergoeding. Je hebt immers in april al een vergoeding gehad voor 85% van de € 1.000,-- misgelopen inkomsten. Die € 1.000,-- inhaalzorg wordt vergoed met een percentage van 45 procent, dus € 450,-- Over die € 1.000,--  “ontvang” je dus:
€ 850,-- in april en €450,-- in mei.
Maar: de € 650 die overblijft (van de rekensom in mei)  wordt weer in mindering gebracht c.q. verrekend met de continuïteitsbijdrage: € 850,-- minus € 650,-- = € 200,--
Per saldo verdien je dus over deze €1000,-- inhaalzorg: €450,-- + € 200,--= €650,--

Wordt de omzet die ik in de tussentijd heb gerealiseerd direct verrekend met de continuïteitsbijdrage?
Het is niet zeker dat zorgverzekeraars de continuïteitsbijdrage direct zullen corrigeren voor de daadwerkelijk gerealiseerde omzet over die maand, maar dat lijkt wel het uitgangspunt. Gelet op het beschreven betaalproces, verwachten wij dat de continuïteitsbijdrage wel direct lager vastgesteld zal worden, rekening houdend met de door jou gerealiseerde omzet over de betreffende maand. De uitkering van de continuïteitsbijdrage over een maand is immers altijd in de maand opvolgend op de maand(en) waarop de continuïteitsbijdrage betrekking heeft, zodat deze verrekening mogelijk is.

Aanvragen continuïteitsbijdrage
Omdat VECOZO voor vrijwel alle zorgverzekeraars werkt, hoef je maar één keer een aanvraag in te dienen. Je dient dus aangesloten te zijn bij VECOZO. Op het moment dat je bent ingelogd heb je je AGB-code (praktijk) en je KVK-nummer nodig. Let wel: na aanmelding ga je een overeenkomst aan dat je tijdelijk de facturen via het VECOZO-systeem dient te declareren.

Wel of geen UBO?
Voor alle zorgaanbieders van wie de UBO niet bekend is bij de zorgverzekeraars is de afgelopen maand een uitvraag gedaan door Vektis. Als je die mail hebt gehad is het zaak hier snel op te reageren om een continuïteitsbijdrage te kunnen aanvragen. Vektis heeft alleen een mail of brief verstuurd als de UBO niet bekend is en deze moet worden aangeleverd. Als je van Vektis geen mail of brief hebt ontvangen, is er geen actie nodig. Met betrekking tot het aanvragen van de continuïteitsbijdrage en het doorgeven van de UBO aan Vektis heeft het geen zin om contact op te nemen met de Kamer van Koophandel of VECOZO.

Welke zorgverzekeraars niet?
Uit de regeling blijkt dat deze (nog) niet geldt voor zorgverzekeraars EUcare en iptiQ. Dit gaat om de labels Aevitae, Promovendum, National Academic en Besured. EUCare (Aevitae) heeft een eigen regeling (nog niet bekend) en iptiQ (Promovendum, National Academic en Besured) heeft nog niet aangegeven of zij deze regeling zal volgen.