Wonen en werken op hetzelfde adres?
Dan geen TOGS.. of toch wel?
Een aantal NWP-leden heeft gereageerd naar aanleiding van onze berichtgeving over de TOGS. Het bleek dat indien je bedrijf op hetzelfde adres zit je niet in aanmerking komt voor de TOGS. De NWP heeft hierover vragen gesteld aan de woordvoerders Volksgezondheid van diverse politieke partijen in de Tweede Kamer. Inmiddels heeft minister Wiebes hier duidelijkheid in geschept. Hij schrijft in een Kamerbrief hierover het volgende:

“De regeling is bedoeld als tegemoetkoming van omvangrijke vaste lasten, anders dan personeelslasten. Daarom richt de regeling zich op ondernemers die daadwerkelijk beschikken over een fysieke vestiging of fysieke productiemiddelen, die los staan van de eigen woning, die essentieel zijn voor de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten, en zorgen voor omvangrijke, periodiek terugkerende vaste lasten. Daarom moet de onderneming op een ander adres staan ingeschreven dan het huisadres. Echter, in sommige sectoren, bijvoorbeeld in de sfeer van persoonlijke dienstverlening, is sprake van significante bedrijvigheid vanuit de eigen woning door sommige ondernemingen, terwijl er daarnaast andere ondernemingen zijn met meer grootschalige dienstverlening vanuit een fysieke vestiging met omvangrijke periodieke vaste lasten, terwijl de ondernemer staat ingeschreven op het huisadres. Dit geldt bijvoorbeeld in de sectoren haarverzorging en schoonheidsverzorging, maar bijvoorbeeld ook voor de houder van een manege op het eigen erf. Om de ondernemers met omvangrijke periodieke vaste lasten in aanmerking te laten komen voor de TOGS, zal er van hen een aanvullende verklaring worden gevraagd, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten van de aanvrager een zekere minimale omvang hebben. Kappers waarbij de onderneming staat ingeschreven op een ander adres dan het woonadres, komen dus automatisch in aanmerking voor de tegemoetkoming, waar collega’s die ingeschreven staan op het huisadres pas in aanmerking komen als blijkt uit de verklaring dat zij omvangrijke bedrijfsactiviteiten hebben.”

De maatregel behelst dus dat je moet verklaren dat je praktijk aan huis is. We weten als NWP overigens nog niet of de websites van de Overheid zijn aangepast. In ieder geval een goede ontwikkeling. Lees de brief van Wiebes aan de Tweede Kamer hier.
Daarnaast willen je wederom wijzen op de TOZO. Informeer daarvoor bij je gemeente. Over de TOZO hebben we (nog) geen signalen gekregen dat wonen en werken op hetzelfde adres een probleem zou zijn. Daarnaast heeft de Kamer van Koophandel ook een (virtueel) loket geopend waar je terecht kan.

Traditionele Chinese kruiden zouden kunnen helpen tegen de gevolgen van het corona virus
Het klinkt eigenlijk wel logisch dat TCM - Chinese kruiden ook patiënten besmet met het coronavirus zouden kunnen helpen. Wereldwijd wordt er gezocht naar medicijnen of middelen of manieren tegen het coronavirus. Zo lieten Chinese onderzoekers recent weten dat TCM - Traditionele Chinese Medicijnen / Kruiden en ook acupunctuur goed zouden kunnen helpen om patiënten die besmet zijn met het corona virus te helpen. Het is algemeen bekend dat TCM - Chinese kruiden bij met name longkanker uitstekende resultaten geeft en ook is bekend dat TCM - Chinese kruiden het immuunsysteem kunnen versterken. Lees hier meer. Het volledige rapport vind je hier.

Tegemoetkoming schade COVID-19
Als zorgondernemer kun je op dit moment nog niet de Tegemoetkoming schade COVID-19 aanvragen. De verwachting is dat dit vanaf 22 april a.s. kan, mits je aan de voorwaarden voldoet. Op de site van de RVO kun je je mailadres achterlaten zodat je een mail ontvangt zodra de mogelijkheid tot aanvragen van de tegemoetkoming bestaat.

Coronasteun van 4.000 euro voor ruim 700 duizend ondernemers
Het aantal ondernemers dat in aanmerking komt voor een corona-compensatie van 4.000 euro is bijna verdubbeld, tot maximaal ruim 700.000. Dat blijkt uit een data-analyse van Company.info, opgevraagd door BNR. Die verdubbeling komt doordat gisteren de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is uitgebreid. Lees hier het volledige artikel.

Veel therapeuten met een verkeerde SBI code
Nog altijd bereiken ons vragen van NWP-leden die niet in aanmerking komen voor de TOGS omdat zij een verkeerde SBI code hebben. De oplossing hiervoor is voorhanden, je kan het volgende formulier invullen. Het ministerie heeft toegezegd dit samen met de Kamer van Koophandel te gaan oppakken.

Jeugdzorg en kinderbescherming zien geen toename in meldingen
Het aantal meldingen over kindermishandeling en andere crisissituaties in gezinnen is de afgelopen weken ongeveer gelijk gebleven. Zowel de Raad voor de Kinderbescherming als Jeugdzorg Nederland ziet geen toename in het aantal meldingen. Hulpverleners zijn wel bezorgd over de situatie, zeker naarmate de coronacrisis langer voortduurt en mensen massaal thuiszitten. Lees hier meer.

Coronapatiënten ontwaken angstig. En na herstel kan nog een klap komen
Grote kans dat coronapatiënten meer klachten overhouden aan hun verblijf op de ic dan anderen, zegt lector revalidatie acute zorg Marike van der Schaaf ‘Hoe langer beademd, hoe meer klachten.’