Zoals we vorige week beloofd hebben, houden we je op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom alle regelingen waar je als therapeut een beroep op kan doen. Ook brengen we je het laatste nieuws rondom andere maatregelen die genomen zijn/worden in deze nieuwsbrief.

De TOZO
In principe zijn er een tweetal regelingen: De TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) en de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). De TOZO wordt door je gemeente verstrekt , de TOGS door de Rijksoverheid.
Om een beroep te kunnen doen op deze regeling moet je je vervoegen bij het aangewezen loket van je gemeente. En daar begint vaak het eerste probleem: Welk loket? En het tweede: vaak hebben therapeuten het idee dat het gaat om een ingewikkelde procedure die tijdrovend is en de uitkomst onzeker. Wij helpen je daarbij: er is een uitstekende website waar je heel eenvoudig een scan kan doen of je voor deze regeling in aanmerking komt. Het grote pluspunt is, indien je in aanmerking komt voor ondersteuning, deze site je ook gelijk de gegevens geeft van waar je je in je gemeente moet vervoegen. 

Negatieve berichten
Nu waren er afgelopen week de nodige negatieve berichten in het nieuws over de traagheid van afhandelen door gemeenten. Dat kwam mede doordat sommige gemeenten meer informatie verlangden dan strikt noodzakelijk. Gelukkig heeft de staatssecretaris Tamara van Ark (SZW, VVD) daar uitspraken over gedaan tijdens een werkbezoek aan Dordrecht. Tevens heeft de staatssecretaris aangegeven dat het haar opviel dat sommige gemeenten lage voorschotten uitkeren uit angst voor financiële problemen. Dat hoeft niet gaf van Ark aan, want de kosten van de TOZO zullen volledig door het Rijk vergoed worden. Daar wordt deze week verder over overlegd.

Uitstel Lokale belastingen
Een ander lichtpuntje, ondernemers en zzp’ers in de Rotterdamse regio hoeven voorlopig geen lokale belastingen te betalen. De gemeenten nemen die maatregel vanwege de coronacrisis
Inmiddels zijn de Drentse gemeenten met een pakket maatregelen gekomen om je te helpen. Een deel van de maatregelen heeft betrekking op het betalen van belasting. Je kan bijvoorbeeld een verzoek indienen om uitstel te krijgen van gemeentelijke belastingen.
Wij hopen dat meer gemeenten zich bij deze initiatieven aansluiten. Mocht jouw gemeente nog geen maatregel genomen hebben, dan is het het beste om de verantwoordelijk wethouder hiervoor aan te schrijven.

De TOGS
Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren is een veelbesproken regeling. Al was het alleen maar vanwege het feit dat de SBI-code voor complementaire therapeuten hier niet onder viel. Na enig navraagwerk gaf Thierry Aartsen aan (zie hiervoor onze vorige nieuwsbrief) dat de SBI-code minder belangrijk is. Er zal vooral gekeken worden naar de schade die je leidt. De regeling omhelst dat je eenmalig € 4000,-- van de Rijksoverheid kan krijgen als tegemoetkoming. De uitbetaling verloopt nog niet soepel. In eerste aanleg had Minister Wiebes een té optimistisch verhaal gegeven door te zeggen dat getroffen ondernemers het geld binnen één week op hun rekening zouden hebben. Onlangs heeft hij dat bijgesteld door te stellen dat er over twee weken een besluit genomen gaat worden waarna de ondernemers ‘binnen een paar dagen‘ het geld op hun rekening zien. Wordt vervolgd.
Inmiddels heeft de overheid bekend gemaakt dat de maatregelen voor de gezondheidszorg óók van toepassing zijn voor de complementaire zorg. Een belangrijke mededeling dus.

Nog steeds geen toevoeging
Nog altijd is onze SBI-code niet toegevoegd. Daarom blijven we je vragen om daarvan een melding te maken. Volg hiervoor de volgende link.

Tegemoetkoming loonkosten
Als je personeel in dienst hebt en je verwacht gedurende 3 maanden minimaal 20% omzetverlies, dan kun je vanaf vandaag 9.00 uur een aanvraag indienen voor de regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hiermee biedt de overheid een tegemoetkoming in de loonkosten, zodat zoveel mogelijk werknemers in dienst kunnen blijven. Werkgevers ontvangen van het UWV na goedkeuring van de aanvraag een voorschot. Lees hier meer.

Brussel
Ook de EC is nu in de hoogste versnelling geraakt als het gaat om ondersteuning van bedrijven. Er moet vanuit Brussel 100 miljard euro aan leningen komen om de Europese lidstaten te ondersteunen met hun arbeidstijdverkorting in de corona-crisis. En daarbovenop nog eens 3 miljard voor extra medische noodhulp en uitrustingen. Dat laatste is vooral bestemd voor de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland.

Provincies
Steeds meer provincies nemen maatregelen om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken. Zo ook Groningen en Limburg. Beide provincies hebben onder meer besloten de betaling van facturen te versnellen. Eerder hadden Overijssel, Friesland en Gelderland al laten weten rekeningen binnen zeven dagen te betalen. In Limburg zal er daarnaast soepeler worden omgegaan met geldende subsidieregels. Dat doen ook diverse andere provincies.

Uitstel Belastingbetaling
De belastingdienst heeft maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen door betaling uit te stellen voor een periode van 3 maanden of langer. Het betref hier bijvoorbeeld de betaling van de inkomstenbelasting. Lees hier meer over de maatregelen. Opmerkelijk is echter wél dat je een motivatiebrief moet sturen naar de belastingdienst. Ter geruststelling: het uitstel wordt automatisch toegekend. Ook zal de Belastingdienst de verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van belastingen, schrappen of terugdraaien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het te laat betalen van de btw.

Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel helpen als zij inkomsten mislopen tijdens de coronacrisis. Zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse continuïteitsbijdrage. Op die manier worden zorgaanbieders gecompenseerd voor een lagere omzet als gevolg van de coronacrisis. Onbekend is nog of dit óók geldt voor complementaire therapeuten. Wat in ieder geval wel concreet is, is dat zorgverzekeraars hebben toegezegd de openstaande facturen versneld uit te betalen.