BLOG

Nieuws van de NWP

Deze dokter adviseert: slik minder pillen


Als hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin nam Dick Bijl 25?duizend onderzoeken naar medicijnen onder de loep en hij schrok van wat hij las. Zo veel slordig onderzoek, gebrekkige statistiek, vertekende uitkomsten. Bijl schreef zijn bevindingen op in ‘Het pillenprobleem’.

Lees verder

Bron: de Volkskrant

De 11 gevaren van kunstmatig zoetstof Aspartaam


De 11 gevaren van kunstmatig zoetstof Aspartaam (E951) 

Lees meer

Bron: healthwatch.eu

Slaapgebrek is een basis voor de epidemie aan eenzaamheid


Mensen met een slaaptekort voelen zich eenzamer en minder geneigd om met anderen om te gaan. Ze vermijden nauw contact op vrijwel dezelfde manier als mensen met sociale angst. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers toonden bovendien dat personen met een slaapachterstand ook voor anderen sociaal onaantrekkelijk worden.

Lees meer

Bron: nl.express.live

Poor sleep triggers viral loneliness and social rejection


Poor sleep can literally kill your social life.

UC Berkeley researchers have found that sleep-deprived people feel lonelier and less inclined to engage with others, avoiding close contact in much the same way as people with social anxiety.

Worse still, that alienating vibe makes sleep-deprived individuals more socially unattractive to others. Moreover, even well-rested people feel lonely after just a brief encounter with a sleep-deprived person, triggering a viral contagion of social isolation.

Lees meer

Bron: news.berkeley.edu

The Perfect Eyesight of Hunter-Gatherers


Deze keer een interessant artikel in het Engels.

In modern, industrialized nations such as the United States and Norway, where I live, it’s the norm rather than the exception to have suboptimal eyesight. A lot of people are either near or farsighted, and many also develop cataracts and macular degeneration as they get older. These conditions are so common nowadays that having issues with one’s eyes and vision is sometimes considered a natural part of being human.

Lees meer

Bron: Darwinian Medicine


Kunst broodnodig voor het kinderbrein


Kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking brengen met kunst is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Professor Erik Scherder legt uit hoe het kijken naar kunst precies werkt. Hij is hoogleraar Klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en sinds zijn optredens in De Wereld Draait Door dé beroemdste professor van Nederland.  

De verbindingen in de hersenen moet je blijven trainen, een leven lang. Hoe eerder kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen, hoe beter: de hersenen zijn immers nog volop in ontwikkeling!’

Lees meer
Bron: kunstfanaatjes.nl

Hekel aan suppletie


Het Voedingscentrum moedigt het gebruik van voedingssupplementen niet bepaald aan. Hoe onderbouwt het die zuinigheid? Gert Schuitemaker en Toine de Graaf plozen de teksten het Voedingscentrum er op na. Ze vinden dat het Voedingscentrum speelt met taal om het volk te misleiden.

Op www.voedingscentrum.nl geeft de knop ‘Pers’ onder meer toegang tot de ‘standpunten’ van het Voedingscentrum. Eén daarvan gaat over het slikken van extra vitamines. De eerste zin vat het standpunt van het Voedingscentrum compact samen: ‘Veruit de meeste mensen hebben geen extra vitamines en mineralen nodig en krijgen voldoende binnen door gezond te eten’. Voor een instituut dat ‘wetenschappelijke en onafhankelijke informatie’ zegt te bieden, verwacht je onderaan zo’n standpunt een bronvermelding of literatuurreferentie. Maar die ontbreekt.

Lees meer

Bron: foodlog.nl

70 jaar nwp Jong én Vitaal


Het is feest! In 2018 bestaat het NWP namelijk 70 jaar. Een reden om een
speciaal evenement op een prachtige locatie te organiseren. Op zaterdag 21 april 2018 bent u van harte welkom in Hotel van Oranje in Noordwijk vooreen boeiend jubileumcongres én feestelijke avond. Wij hebben twee prominente sprekers, die ieder op hun eigen vakgebied, het thema ‘Jong
en Vitaal’ luister bijzetten.

Lees meer