Nederlandse Werkgroep van Praktizijns in de Natuurlijke Geneeskunst

12-10-2013 NWP 65 jaar “Verbinding: samen werkt het beter, samen wordt het beter!”

De NWP bestaat dit jaar 65 jaar en dat is natuurlijk een reden voor een feest.
12 oktober 2013 was het  zover. Het prachtige landgoed Zonheuvel in Doorn was de plaats waar, voor onze NWP leden, relaties en leveranciers, deze feestelijke bijeenkomst werd gehouden.
Als thema voor het congres hadden we gekozen voor: “ Verbinding: samen werkt het beter, samen wordt het beter!”.  Een mooi doel waar natuurlijk van alles bij te bedenken is. Een verbinding, bijvoorbeeld, tussen de leden onderling, tussen de reguliere zorg en de complementaire zorg, maar ook samen als leden van de NWP sterker voelen.

We begonnen de dag met een goed bezochte algemene ledenvergadering want 65 jaar NWP, als oudste beroepsvereniging van Nederland, is natuurlijk iets om trots op te zijn.
De verbinding als leden van onze beroepsvereniging was goed voelbaar. Het werd vooral duidelijk uit de positieve reacties van onze leden dat we, ondanks de negatieve geluiden vanuit de politiek, de zorgverzekeraars en de media van de laatste tijd, ons niet laten ontmoedigen en positief willen blijven.

Het was ook een mooie gelegenheid om enkele leden in het zonnetje te zetten.
Als eerste Astrid Noorden, ze werd gekozen als erelid van de NWP . Dit om haar actieve inzet, haar enthousiaste promotie voor de NWP en als directeur van de opleidingsinstituten CNE en DSA. In al haar bescheidenheid nam ze haar NWP speldje en bos bloemen in ontvangst. Ze is al 27 jaar lid van de NWP.
Verder werd er bij de leden dhr. Brokmann en mevr. Van Gool-Smulders stil gestaan omdat ze al 25 jaar lid zijn.
Dhr. van Beek, Dhr. Slokker en mevr. Serrarens waren dit jaar zelfs al 35 jaar lid.

Na de vergadering volgde een prima verzorgde lunch. Een mooie gelegenheid om je collega’s te spreken.
Tevens waren er van de verschillende leveranciers mooi aangeklede standjes waar iedereen weer op de hoogte werd gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op gebied van de complementaire zorg. Bovendien was er gelegenheid voor onze leden die een boek hadden geschreven, deze te presenteren. De sfeer was ontspannen en gezellig.

Het middagprogramma werd verzorgd in samenwerking met Bonusan. 
Twee bijzondere sprekers waren uitgenodigd om het thema:  “ Verbinding en de gezondheidzorg” op hun geheel eigen wijzen te verwoorden.
De eerste spreker was psychiater en columnist Bram Bakker.  Een enthousiaste spreker , die kort en bondig een duidelijk verhaal  neerzette. Met veel humor vertelde hij ons onder andere het belang van bewegen (met name hardlopen) bij depressie als tegenhanger van het geven van medicijnen zoals bijvoorbeeld Prozac. Vooral de resultaten, van deze medicijnen, op de langer termijn zijn ter discussie  gesteld. Onder andere vragen als:  ‘Hoe betrouwbaar zijn de statistieken die gebruikt worden om te bewijzen dat een medicijn werkt?’ en ‘Wordt er ook wel gekeken naar eetgewoontes en leefwijze van de mens, is deze niet mede oorzaak aan de ontstaande ziekte?’ werden behandeld. Een uitgangspunt van de complementaire zorg. Hij maakte met zijn lezing duidelijk waar, volgens zijn visie, de hiaten regulier zijn en waar wij complementaire aanvulling zouden kunnen bieden. Kortom, de brug (de verbinding) tussen regulier en complementair.
De tweede spreker was Tom Fox. Een psychoneuroimmunoloog. Hij behandelde in relatie tot het thema verbinding, vooral het gebied van lichaam en geest. Elk symptoom heeft oorzaken, waarvan sommige symptomen pas na jaren, soms zelfs 40 of 50 jaar, zichtbaar worden. Vragen als, ‘Wat zijn de factoren die er toe leiden dat er bepaalde ziektebeelden ontstaan?, ‘Wat zijn de verbindingen tussen verschillende oorzaken die leiden tot bijvoorbeeld een auto-immuunziekte?’ en ‘Zijn virussen en bacteriën een bedreiging of geven ze ons ook bescherming?’, passeerde de revue. Ook Tom Fox was een enthousiaste en boeiende spreker.
Het congres was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.
Tenslotte werd de dag afgesloten met een gezellige borrel waarna een ieder vol interessante informatie naar huis ging.
Al met  al  kunnen we terug kijken op een geslaagde jubileumdag.