Nederlandse Werkgroep van Praktizijns in de Natuurlijke Geneeskunst

Resultaten patienten tevredenheidsonderzoek NWP 2016

In 2016 is een jaarlijks enquête onder 464 patiënten gehouden. De ondervraagden gaven de NWP therapeut een waardering van 7.9!

In de download vindt u meer informatie over Patiënten Tevredenheidonderzoek (PTO) 2016. (PDF bestand)

'Natuurbiotica'

Voorkom onnodig antibioticagebruik met deze 'natuurbiotica'
Artikel door Renée Koenders

Gelijktijdig gebruik van kruidenpreparaten en geneesmiddelen soms riskant

In het nieuws: ‘Gelijktijdig gebruik van kruidenpreparaten en geneesmiddelen soms riskant’ (RIVM 13-03-2015)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht wat eventuele gezondheidsrisico’s zijn wanneer bepaalde kruidenpreparaten in combinatie met reguliere medicijnen worden gebruikt. Uit het onderzoek komt naar voren dat er (soms ernstige) interacties (wisselwerkingen) kunnen voorkomen tussen kruidenpreparaten en reguliere medicatie. Het gaat om een tiental kruidenpreparaten: Amerikaanse ginseng, rode salie (danshen), geelwortel (curcuma), Japanse notenboom (ginkgo), groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en (rode) zonnehoed (echinacea).
Vanwege de gevonden wisselwerkingen tussen reguliere medicatie en kruidengeneesmiddelen adviseert het RIVM voorzichtig te zijn met het gebruik van voornoemde kruidenpreparaten in combinatie met reguliere medicatie. Het RIVM raadt consumenten die deze middelen gebruiken aan om vóór het gebruik advies in te winnen bij hun arts of apotheker en bijsluiters goed te lezen. (Bron: RIVM (http://www.rivm.nl)

Reactie NWP:
Geen enkel middel, of het nu een regulier medicijn, voedings- of kruidengeneesmiddel betreft, is in onjuiste dosering vrij van risico’s. Zelfs een alledaags product als water kan bij ernstige onder- of overdosering risico’s geven. Een juiste dosering is dus cruciaal voor zowel het gewenste effect, als voor het voorkomen van ongewenste effecten.
Een ander risico dan onjuiste doseringen zijn (ongewenste) wisselwerkingen tussen middelen. Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen, of die nu afkomstig zijn van combinaties van reguliere medicijnen onderling, kruidenpreparaten of een combinatie tussen beide categorieën, worden beïnvloed door de dosis (sterkte) van een geneesmiddel, en door het type geneesmiddel. Naarmate er meer geneesmiddelen of preparaten in combinaties worden gebruikt, neemt bovendien de kans op aantallen (ongewenste) wisselwerkingen sprongsgewijs toe.
Het heeft dan ook de voorkeur om kruidenpreparaten in te nemen onder begeleiding van een goed opgeleide professional om eventuele interacties tussen kruiden en medicijnen zo veel als mogelijk uit te sluiten of tijdig te herkennen.
Apothekers zijn vaak een goede bron van informatie over wisselwerkingen tussen medicijnen onderling, en tussen reguliere medicatie en kruidenpreparaten. Artsen in Nederland zijn wel geschoold in wisselwerkingen tussen reguliere geneesmiddelen, maar niet in kruidengeneesmiddelen; het maakt geen deel uit van hun opleiding. Alleen die artsen die een specialisatie fytotherapie hebben gevolgd zijn doorgaans goed op de hoogte van kruidenpreparaten. Daarnaast zijn er goed opgeleide fytotherapeuten (kruidengeneeskundigen), onder andere bij de NWP.
De NWP onderschrijft veilig gebruik van kruiden. Kruidengeneeskundigen die aangesloten zijn bij de NWP zijn geschoold in de gezondheidsrisico’s die kruidenpreparaten met zich mee kunnen brengen indien deze niet juist worden toegepast. Zij hebben daarvoor een gedegen gespecialiseerde opleiding genoten, waar ook regulier medische scholing onderdeel van is. Tijdens de anamnese wordt nagegaan welke reguliere medicatie, kruidenpreparaten en zelfzorgmiddelen iemand gebruikt, om zo mogelijke risico’s en ongewenste interacties in te kunnen schatten. NWP therapeuten zijn hierdoor in staat interacties tussen kruidenpreparaten en reguliere medicatie waar mogelijk te onderkennen en de kruiden in de juiste dosering en combinaties in te zetten.
Kijk op deze site voor een geregistreerde therapeut bij u in de buurt.

Voor meer informatie over de door de NVWA onderzochte lijst met 10 kruiden met mogelijk risico bij gelijktijdig gebruik met geneesmiddelen:
nvwa.nl/onderwerpen/thema-eten-en-drinken/dossier/voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten

Nederlands eerste ‘Master of Science in Herbal Medicine’ 8/2014

Ze behoort tot de eerste lichting van studenten kruidengeneeskunde die vorig jaar september afstudeerden aan de University of Westminster. Sindsdien is ze de eerste Nederlandse natuurgeneeskundige die de titel ‘Master of Science in Herbal Medicine’ draagt: Renée Koenders (51). Nog voordat ze naar deze universiteit ging, ontwikkelde ze een systeem dat diep inzicht geeft in de relatie tussen de patiënt en wat hem wezenlijk ziek maakt. Een ‘tool’ die alle onderdelen van therapie - van anamnese tot en met de evaluatie bij vervolgconsulten - met elkaar verbindt. Renée is docent aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde en Homeopathie (HvNA) in Arnhem en heeft haar praktijk in het Brabantse Roosendaal. Lees meer.

Uitzending Radar 12/2013

Op maandagavond 2 december jl. heeft Tros Radar aandacht besteed aan Levend Bloed Analyses en de manier waarop deze analyses worden uitgevoerd en geïnterpreteerd. De NWP heeft direct na de uitzending besloten om de bijscholingen die gegeven worden m.b.t  Levend Bloed Analyses opnieuw te beoordelen en tot nader order uit het bijscholingsprogramma te schrappen. 
Een ander item in deze uitzending waarvan de NWP geschrokken is, is het stellen van reguliere diagnoses door de in beeld gebrachte natuurgeneeskundige therapeuten De NWP wil benadrukken dat de therapeuten die reguliere diagnoses stelden geen lid van de NWP zijn. De NWP heeft de visitatie-/audit-commissie direct opdracht gegeven om de diagnosestelling onder de NWP-therapeuten extra te controleren. De NWP hanteert de strenge norm dat haar therapeuten nooit een reguliere diagnose mogen stellen.
Overigens hebben de NWP-geaccrediteerde therapeuten een gedegen westers medische basisopleiding gevolgd van tenminste 40  ETC’s op HBO niveau. 
 De NWP zal blijvend strenge controles op de naleving van haar beleid uitvoeren zodat de cliënten van onze leden erop kunnen vertrouwen dat zij een kwalitatief hoogstaand advies krijgen ter bevordering van hun gezondheid en welzijn.

BRAM BAKKER EN TOM FOX IN TOPVORM OP 65-JARIG JUBILEUMCONGRES NWP

Het 65-jarig jubileumcongres van de NWP op 12 oktober 2013 was een groot succes. Meer dan tweehonderd artsen en therapeuten waren naar Doorn gekomen om de bekende psychiater Bram Bakker en psycho-neuro-immunoloog Tom Fox te horen spreken.

"Yoga en hardlopen hebben geen marketing en sales nodig", stelde Bram Bakker. De clubbelangen van de reguliere geneeskunde moeten daarom plaatsmaken voor goed geschoolde hulpverleners die zich goed voelen wanneer hun cliënt werkelijk geholpen is. De klinische PNI is volgens Tom Fox de beste kandidaat daarvoor. Als geen ander is het in staat met zachte vaardigheden zoals geduld en inlevingsvermogen de harde feiten te achterhalen die een goede gezondheid in de weg staan. "Klinische PNI is daarom een cruciale stap in de verdere professionalisering van de complementaire gezondheidszorg".

NWP 65 jaar "Verbinding: samen werkt het beter, samen wordt het beter!"

De NWP bestaat dit jaar 65 jaar en dat is natuurlijk een reden voor een feest.
12 oktober 2013 was het  zover. Het prachtige landgoed Zonheuvel in Doorn was de plaats waar, voor onze NWP leden, relaties en leveranciers, deze feestelijke bijeenkomst werd gehouden.
Als thema voor het congres hadden we gekozen voor: “ Verbinding: samen werkt het beter, samen wordt het beter!”.  Een mooi doel waar natuurlijk van alles bij te bedenken is. Een verbinding, bijvoorbeeld, tussen de leden onderling, tussen de reguliere zorg en de complementaire zorg, maar ook samen als leden van de NWP sterker voelen.

We begonnen de dag met een goed bezochte algemene ledenvergadering want 65 jaar NWP, als oudste beroepsvereniging van Nederland, is natuurlijk iets om trots op te zijn.
De verbinding als leden van onze beroepsvereniging was goed voelbaar. Het werd vooral duidelijk uit de positieve reacties van onze leden dat we, ondanks de negatieve geluiden vanuit de politiek, de zorgverzekeraars en de media van de laatste tijd, ons niet laten ontmoedigen en positief willen blijven.

Lees meer

Publicatie Beyond Medicine - 9/2013

Publicatie Beyond Medicine – 9/2013

NWP therapeute Ria Trompert heeft onlangs in het vakblad Beyond Medicine gestaan met een artikel over herpes zoster (gordelroos). In deel 1 wordt ingegaan op het effectief behandelen van de aandoening door middel van acupunctuur, in deel 2 wordt de behandeling met Chinese kruiden besproken en aan de hand van een casus wordt de behandeling toegelicht.

Voor meer informatie zie artikel.