Nederlandse Werkgroep van Praktizijns in de Natuurlijke Geneeskunst

Behandelmethoden

Natuurgeneeskunde Fytotherapie Homeopathie Magnetiseren Acupunctuur Shiatsu


Natuurlijke geneeswijzen
Natuurgeneeskundige therapeuten passen verschillende behandelwijzen toe om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren en herstellen. Hiervoor worden natuurlijke middelen ingezet, zoals kruiden, voedingsadvies, acupunctuur, homeopathie, massage, heilmagnetisme, en meer.

Bij een natuurlijke therapie wordt er niet alleen breed naar uw klacht gekeken, maar ook naar de wisselwerking tussen lichaam en geest, en naar de interactie met uw omgeving. Natuurgeneeskunde gaat er namelijk vanuit dat een mens ziek kan worden als lichaam, geest en sociaal functioneren niet in evenwicht zijn. Daarom zijn veel natuurlijke behandelmethoden gericht op het herstellen van deze balans.

Behandelmethoden in het kort
Voor een uitgebreidere beschrijving van de behandelmethoden, klik op de titels of kijk in de menubalk onder ‘Behandelmethoden’.

Natuurgeneeskunde: werkt met natuurlijke toepassingen als warmte, leem, hydrotherapie en ademtherapie, eventueel in combinatie met fytotherapie, massages, Bachbloesemtherapie en voedingsadvies.

Fytotherapie: Fytotherapie is een behandelmethode uit zowel de westerse natuurlijke geneeswijze als de oosters natuurlijke geneeswijze. Fytotherapie maakt gebruik van de heilzame stoffen uit planten en kruiden om ziekten te behandelen, en wordt vaak toegepast binnen een natuurgeneeskundige behandeling.

Homeopathie: hierbij worden natuurlijke middelen ingezet die hetzelfde effect geven als de klacht. Op die manier wordt het lichaam sterker aangespoord om de klacht zelf te genezen.  

Magnetiseren: door middel van handoplegging draagt de behandelaar energie over op de patiënt, waardoor de verstoorde energieverdeling wordt hersteld.

Acupunctuur: verstoringen in de energiebalans worden hersteld door fijne naalden in acupunctuurpunten op het lichaam te plaatsen.

Shiatsu: door bepaalde punten op de energiebanen van het lichaam te masseren, worden de bijbehorende organen behandeld, evenals de dichtbij gelegen zenuw- en bloedbanen.

U hebt een afspraak. En dan?

Voordat een natuurlijke behandeling zal plaatsvinden, zal de therapeut na het intake gesprek een natuurgeneeskundige diagnose stellen en een behandelplan opstellen.
Wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat? Klik dan hier.

NWP-therapeuten
Voor vragen en het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een NWP-therapeut. Hij/zij staat voor u klaar. Bent u op zoek naar een therapeut in uw omgeving? Klik hier voor de zoekoptie ‘vind een therapeut’.

Vergoedingen door zorgverzekeraars
Natuurlijke behandelingen zijn geschikt voor jong en oud, bij acute en chronische klachten. Afhankelijk van uw zorgverzekering is gehele of gedeeltelijke vergoeding mogelijk. Raadpleeg hiervoor uw polis of klik hier voor een overzicht van de zorgverzekeraars.